Uutiset 2007-2017

Huom. linkit ovat pääosin vanhentuneet!

2017

Syyskokous 18.11.2017 (Maanantai 23.10)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 18.11. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Sakari Lehikoisen esitelmä.

Alkavan syksyn harvinaisuuksia (Tiistai 19.9)
Syksyn harvinaisuudet ovat olleet toistaiseksi vähälukuisia. Itätuulen tuomana Läänemaalta löydettiin viikko sitten yöpymään jäänyt arohiirihaukka (Buteo rufinus). Havainto on vasta Viron 3. Bongareiden harmiksi lintua ei enää seuraavana aamuna löydetty. Kesän puolestaan päättivät Raplamaalta löytynyt ruskosotkapoikue (Aythya nyroca), sekä elokuun lopun yllätävin havainto Tartumaalla, Alatskiven lähettyviltä, josta löytyi myöskin Viron 3. aropääskykahlaaja (Glareola nordmanni).

EstBirdingin syyskokous (Tiistai 19.9)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on tänä vuonna 13.-15.10 Lääne-Virumaalla. Ohjelma ja ilmoittautuminen estbirging-sivuilta. Ilmoittautuminen viim. 6.10 mennessä. Lisätietoja mariliis.martson(at)gmail.com.

XXIII Estonian Open tulokset (Maanantai 14.8.)
Estonian Open -rallin tulokset on nyt luettavissa täältä. Sää ralliaamuna oli hieno ja suosi retkeilyä. Rallissa havaittiin upeasti 200 lintulajia!

Syysretki (Maanantai 31.7)
Syysretki järjestetään tänä vuonna 21.-25.9.2017. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket -sivulla.

Loppukevään harvinaisuuksia (Tiistai 13.6)
Sõrven lintuaseman miehittäjät kokivat mielenpainuvia hetkiä toukokuun lopussa kun näköpiiriin sattui peräkkäisinä päivinä 3 harvinaisuutta! Ensin aseman pihapiiristä löytyi neljän mehiläissyöjän parvi (Merops apiaster), (vasta aseman toinen havainto!). Heti seuraavana päivänä läheiseltä Kaimrin lammikolta löytyi kahden ruskosotkan(Aythya nyroca) parvi, sekä kolmantena päivänä vielä läheltäLooden majakkaa löydetty vasta Viron 4. punapäälepinkäinen (Lanius senator). Viimemainittu viihtyi paikalla ainakin 6.6 asti. Muita toukokuun kovia haviksia olivat Itä-Virossa 23.5 nähty Viro 3. arokotka(Aquila nipalensis) sekä Piklan kala-altailla 25.5 havaittu Viron 2. pääskykahlaaja (Glareola pratincol).

Estonian Open – ralli la 12.8. (Maanantai 15.5)
Perinteinen Estonian Open- järjestetään tänä vuonna 12.8. Lisätiedot Estonian-Open sivuilta. Rallialueena Lääne-Virumaan maakunta. HUOM! Rallin sääntöjä muutettu niin että rallijoukkueen max kilometrimäärä on 150 km.

Kevään muutamia harvinaisuuksia (Maanantai 15.5)
Kylmän kevään ensimmäiset harvinaisuudet ovat nähty. 6.5 löytyi Võrumaalta Antslasta Viron 8.ruskohaikara (Ardea purpurea). Lintu löytyi maallikkohavaintona ja etsinnöistä huolimatta sitä ei enää myöhemmin löydetty alueelta. Eilen löytyi Piklan kala-altailta Viron 10. sepeltasku (Saxicola maurus) päivää kauemmin ei sekään pysynyt paikallisena.

Jäsenretket 1998-2016 (Maanantai 17.4.)
VLS:n jäsenretkien lajilistat nyt retket sivulla ladattavana.

Lintuvuosi 2016 – nyt myös suomeksi (Perjantai 10.2.)
Yhteenveto mielenkiintoisimmista vuoden 2016 haviksista nyt myös suomeksi.

Kevätretki (Perjantai 3.2)
Kevään jäsenretki järjestetään tänä vuonna kesän kynnyksellä 1.-4.6.2017. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket -sivulla.

Juhlakokous 8.4.2017 (Perjantai 3.2)
Viron Lintuseuran kevätkokous ja 20-vuotis juhlakokous pidetään lauantaina 8.4. Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi useita esitelmiä.

Muutoksia lintuaseman päiväkirjaan (Keskiviikko 3.1.)
Teknisistä ongelmista johtuen Sõrven lintuaseman päiväkirja on siirtynyt toiseen paikkaan. Uutta päiväkirjaa voi lukea täältä. Vanhat päiväkirjamerkinnät ovat edelleen luettavissa arkistosta.

Vuoden 2017 teemalajit (Keskiviikko 3.1.)
Vuoden 2017 seurantalajit ovat, turkin- ja turturikyyhkyt, ja näistä toivotaan kaikki havikset elurikkukseen. Lisätietoja myös EOY:n sivuilla.

Lintuvuosi 2016 – eesti keel (Keskiviikko 3.1.)
Yhteenveto mielenkiintoisimmista vuoden 2016 haviksista löytyy estbirginding sivuilta.

2016

Estbirding facebookissa (Maanantai 27.10)
Viime hetken Viron harvinaisuuksia voi katsella nyt myös sosiaalisessa media. ”Birding Estonia” kokoaa kuvia ja havaintoja facebookissa. Sivuilla mm. kuvia Viron taigarautiaisista.

Taigarautiaisinvaasio (Maanantai 17.10)
Idän ihmeiden rynnistäessä myös Viro sai omansa. Viro 1. taigarautiainen (Prunella Montanella) löytyi 14.10 Ruhnu saarelta. Onnittelut löytäjälle!

Syyskokous 12.11.2016 (Tiistai 11.10)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 12.11. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Andreas Uppstun esitelmä.

EstBirdingin syyskokous (Tiistai 30.8)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on tänä vuonna 23.-25.9 Pärnumaalla. Ohjelma ja ilmoittautuminen estbirging-sivuilta. Ilmoittautuminen viim. 14.9 mennessä. Lisätietoja mariliis.martson(at)gmail.com.

XXII Estonian Open tulokset (Sunnuntai 14.8.)
Estonian Open -rallin tulokset on nyt luettavissa täältä. Sää oli vuodenaikaan nähden viileä, sekä osin sateinen ja tuulinen, aiheuttaen ongelmia kaikille joukkueille. Voittoon ylsi muutaman vuoden tauon jälkeen suomalainen joukkue. Onnittelut heille!

Syysretki (Maanantai 27.6)
Syysretki järjestetään tänä vuonna 6.-9.10.2016. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket -sivulla.

Alkukesän harvinaisuuksia (Maanantai 27.6)
Kevät taittui ilman suurempia harvinaisuuksia ja vasta alkukesällä lajilista karttui muutamalla yllätyksellä. Viron 5. silkkihaikara (Egretta garzetta) löydettiin 5.6 ensin Vergin satamasta, Lääne- Virumaalta ja sitten Viron 6. Hiidenmaan Nasvasta 23.6. Lisäksi kaikkien yllätykseksi 24.6 löytyi munkkikorppikotka (Aegypius monachus) viimevuotiseen tapaan nyt Rapla- ja Harjumaan rajamailta. Mukavin tieto on ollut pikkukultarintojen yleisyys tänä keväänä. Parhaalla paikalla Tartumaalla havaittiin ainakin 14 linnun keskittymä.

Estonian Open – ralli la 13.8. (Torstai 2.6)
Perinteinen Estonian Open- järjestetään tänä vuonna 13.8. Lisätiedot Estonian-Open sivuilta. Rallialueena Hiidenmaan maakunta. Katso myös vuoden 2003 tulokset samalta alueelta.

Kevään harvinaisuuksia (Maanantai 9.5)
Lämpöaalto toi petolintuja ja pikkuharvinaisuuksia. Ensimmäisessä allossa huhti/toukokuun vaihteessa Itä- Virossa havaittiin hyvää petolintumuuttoa. Laagnassa vähintään 5 arosuohaukkaa sekä mm. 115:sta hiirihaukan päiväsumma. 2.5 löytyi Puisesta Viron 4. ruostepääsky (Cecropis daurica), sekä eilen Tartumaalta kaksi valkoposkitiiraa (Chlidonias hybrida)

Uudistunut lintupaikkaopas (Tiistai 23.2)
Lintupaikkaoppaan tiedot on päivitetty ja opas on muuttanut muotoaan modernimmaksi, lintu- ja luontoretkioppaaksi. Käy tutustumassa siihen täällä.

Kevätkokous 5.3.2016 (Keskiviikko 10.2)
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 5.3. klo 14 alkaen tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori, karttalinkki). Poikkeuksellisesti ovet pidetään auki jo klo 13.30 ja esitelmän pitäjä Antero Lindholm aloittaa esitelmänsä jo alk. kello 14! Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet!

Havaintojulkaisu nyt alennettuun hintaan! (Sunnuntai 24.1)
Viron Lintuseuran havaintojulkaisua saa nyt alennettuun hintaa. Alk. á 10 eur. Löydät tilausohjeet täältä.

Elurikkus -päivitetty ohjetiedosto (Maanantai 18.1)
Elurikkus – tietokanta, johon VLS kehottaa lintuhavainnot talletettavan – on jatkuvan kehittelyn kourissa. Toistaiseksi yksittäisiä havaintoja voi tallettaa päivitettyjen ohjeiden avulla. Ohje löytyytäältä.

Kevätretki (Maanantai 18.1)
Kevään jäsenretki järjestetään tänä vuonna Pääsiäisenä 24.-28.3.2016. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket -sivulla.

Lintuvuosi 2015 – eesti keel (Lauantai 9.1.)
Yhteenveto mielenkiintoisimmista vuoden 2015 haviksista löytyy estbirginding sivuilta.

2015

Nunnatasku (Sunnuntai 8.11)
Viro 3. nunnatasku (Oenanthe pleschanka) löytyi Sörven lintuasemalta 24.10. Lintu viihtyi bongareiden iloksi pitkään paikkalla.

Syyskokous 5.12.2015 (Sunnuntai 11.10.)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 5.12. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Timo Pettayn esitelmä.

EstBirdingin syyskokous (Torstai 3.9)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on tänä vuonna 2.-4.10 Pöösaspeassa. Ohjelma ja ilmoittautuminen estbirging-sivuilta. Ilmoittautuminen viim. 24.9 mennessä. Lisätietoja mariliis.martson(at)gmail.com.

Kuusitiaisvaellus käynnissä (Torstai 3.9)
Tänään nähtiin hurjaa kuusitiaisten vaellusta Läänemaalla Puisen niemellä kun yli 50 000 lintua muutti päivän aikana lounaaseen. Havainto on kaikkien aikojen suurin koskaan havaittu.

Talviretki (Keskiviikko 26.8)
Loppuvuoden jäsenretki järjestetään tänä vuonna 5.-8.11.2015. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket -sivulla.

XXI Estonian Open tulokset (Keksiviikko 19.8.)
Estonian Open -rallin tulokset ja tunnelmat löytyvät Estonian Open-sivuilta. Sää oli poutainen ja lämmin. Parhaimpina lajeina havaittiin mm. ruostesorsa. Onnittelut voittajille.

Isohaarahaukan pesintä (Perjantai 7.8)
Viro sai uuden pesimälajin kun Valgamaalta löydettiin heinäkuussa isohaarahaukkapari (Milvus Milvus ) pesivänä. Pesä lienee salattu mutta saalistavia lintuja on nähty ja kuvattu alueella useasti. Syysmuuton alkutahteja ”lyö” Vaiblan lintuasemalla, Vörtsjärven pohjoispuolella rengastettu pikkukultarinta (Iduna caligata).

Arohiirihaukka (Perjantai 3.7)
Yllättävä kesähavainto Virolle uudesta lajista tehtiin 27.6 kun valgamaalta löytyi maalle ensimmäinen arohiirihaukka (Buteo ruficollis). Lintu on ollut useana päivä paikalla mutta hankalasti bongattavissa.

Estonian Open – ralli la 15.8. (Tiistai 9.6)
Perinteinen Estonian Open- järjestetään tänä vuonna 15.8. Lisätiedot Estonian-Open sivuilta. Rallialueena viime vuotista haastavampi ja pienempi alue – Ida-Virumaa.

Vaisu harvinaisuuskevät (Tiistai 2.6)
Koko kuluva kevät on ollut vaisu harvinaisuuksien suhteen, ehkä jopa poikkeuksellisen rauhallinen. Alku vuotena on havaittu ainoastaan muutama arvokotka. Vapunaattona Itä-Virosta löytynyt Viron 3. arokotka (Aquila nipalensis), sekä eilen Pärnumaalta löytynyt Viron 9. munkkikorppikotka (Aegypius monachus). Lintu onnistuttiin näkemään myös tänään.

Kevätkokous 7.3.2015 (Sunnuntai 15.2)
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 7.3. klo 14 alkaen tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori, karttalinkki). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Juho Könösen esitelmä Pöösaspean syysmuutosta. Kokouksessa esillä myös Juhon piirroksista ja maalauksista koottu myyntinäyttely. Kuvien esikatseluun pääsee täältä. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet!

Yllättäviä talvilajeja (Sunnuntai 15.2)
Viro sai uusia talvilajeja kun Saarenmaalla havaittiin 30.1 vuoden ensimmäinen isohaarahaukka (Milvus milvus). Vain 2 päivää myöhemmin uutena talvilajina löydettiin Audrusta vasta Viron 2. arokotka (Aquila nipalensis). Useista etsinnöistä huolimatta lintua ei paikalta enää kuitenkaan löydetty.

Kevätretki (Torstai 15.1)
Kevään jäsenretki järjestetään tänä vuonna 13.-17.5.2015. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket-sivulla.

Vuoden 2015 tarkkailussa ovat Buteot (Maanantai 5.1.)
Vuoden 2015 seurantalajit ovat, hiiri- ja mehiläishaukka, sekä piekana eli ts. buteot. Lisätietoja näistä EOY:n sivuilla

Lintuvuosi 2014 – eesti keel (Maanantai 5.1.)
Yhteenveto mielenkiintoisimmista vuoden 2014 haviksista löytyy estbirginding sivuilta.

2014

Viron Linnut – information in English (Perjantai 19.12.)
Do you want to know more about birds in Estonia? Get our new book – information here.

Tunturihaukka somessa! (Perjantai 19.12.)
Syksyn 2014 harvinaisuushavainnot jäivät vähiin ja vuosi vaihtuu vaisuissa merkeissä. Ehkä mielenkiintoisin havainto pulpahti sosiaalisen median kautta kun maallikko ilmoitti facebookissa nähneensä tuntemattoman petolinnun Harju- ja Läänemaan rajamailla. Kuvamäärityksestä lintu paljastui helposti tunturihaukaksi (Falco rusticolus). Kyseessä on vasta toinen havainto lajista 2000-luvulla. Kuva löytyy täältä.

Pöösaspean havainnointi päättyi marraskuussa. (Perjantai 19.12.)
Syksyn päämiehittäjien tunnelmia ja koonti havainnoista Aki Aintilan blogissa. Koko syksyn saldona lähes 2 miljoonaa muuttavaa lintua. Alleja ja hanhia nähtiin hieman vähemmän, mutta vuodet eivät ole veljeksiä. Lopulliset tulokset julkistetaan myöhemmin nyt sivuilta löytyy vertailua edellsiiin vuosiin. Yhteenveto ja havikset löytyvät nyt täältä.

Jalohaikaran pesämetsä nurin Haapsalussa (Perjantai 7.11.)
Yllättävää välinpitämättömyyttä virolaisilta viranomaisilta. Jalohaikaran asuttama pesämetsä kaatui ihan luvan kanssa Haapsalussa tällä viikolla. Tilannekuvia paikasta löytyy täältä.

Syyskokous 15.11.2014 (Keskiviikko 8.10.)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 15.11. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Jon Jörpeland (Ruotsista) esitelmöimässä ja kertomassa syksyisestä Põõsapean muutosta verrattuna Ruotsin muuttoon.

Juhlarallin tunnelmissa (Torstai 4.9.)
Seuran kuva-arkistossa nyt muutama kuva tiivistunnelmaisesta juhlarallin purkuhetkistä. Käy katsomassa kuvia täältä. Kuvat Pentti Selin.

Jo miljoona muuttavaa lintua Pöösaspeassa (Torstai 4.9.)
Staijarit ovat laskeneet tänä syksynä jo miljoona muuttavaa lintua Pöösaspean niemellä. Lisää havainnoista täällä. Kuin sattuman oikusta miljoonan linnun rajapyykkiä juhlisti jo syksy toinen amerikanmustalintu (Melanitta americana).

Hulppea omakotitalo myynnissä Saarenmaalla (Torstai 4.9.)
Suomalainen pariskunta myy vuonna 2005 valmistunutta hulppeaa omakotitaloaan lähellä Sörven lintuasemaa. Kuvia ja lisätietoja asunnosta täällä.

EstBirdingin syyskokous (Torstai 4.9.)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on tänä vuonna 19.-21.9 Tartumaalla mehikoormassa. Ohjelma ja ilmoittautuminen estbirging-sivuilta. Ilmoittautuminen viim. 12.9 mennessä. Lisätietoja mariliis.martson(at)gmail.com.

Sörven lintuaseman syysmuuton havainnonti (Keskiviikkoi 20.8)
Syksyn muutonhavainnointia tehostetaan lintuasemalla. Tulevana syksynä Estbirding tukee asemalle saapuvia miehittäjiä maksamalla ruokailut, mikäli siellä viettää yli 7 vrk jakson yhtämittaisesti. Lintuasemalla on havaittu parhaimpina muuttovuosina 3 milj. peippoa viikossa, 1000 petolintua päivässä, sekä maalle useita uusia lintulajeja. Aktiviisena rengastusvuotena siellä rengastettiin myös 21 000 lintua. Ilmottautumiset asemanhoitajalle late(at)tarsiger.com. Lisätietoja asemasta sörven lintuaseman -sivulla.

XX Estonian Open tulokset (Maanantai 18.8.)
Estonian Open ralli on taas rallattu. Ennätyksiä rikottiin ja tuloksia saatiin. Tarkemmat tulokset ja tunnelmat löytyvät Estonian Open-sivuilta. Sää oli erittäin vaihteleva ja etenkin luoteisosassa saatiin runsaita vesikuuroja. Parhaimpina lajeina mm. aroharmaalokki, huuhkaja, peltosirkku, virtavästäräkki, haarahaukka, sekä useita punajalkahaukkoja. Onnittelut voittajille ja muille.

Syysretki (Perjantai 31.7)
Syksy jäsenretki järjestetään tänä vuonna 2.-5.10.2014. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket -sivulla.

Estonian Open – Juhlaralli la 16.8. (Maanantai 19.7)
On jälleen aika rallata Virossa, tällä kertaa kyseessä on 20. juhlaralli! Estonian Open- sivuilta löytyy kutsu perinteiseen Viron linturalliin, joka käydään tänä vuonna KOKO VIROSSA. HUOM! ilmoittautumisia otetaan edelleen vastaan, mutta purkupaikan majoituspaikka on täynnä!

Loppukevään ja alkukesän harvinaisuuksia (Maanantai 9.6)
Maltillinen harvinausuuskevät muuttui harvinaisuuksien suhteen mielenkiintoiisemmaksi, kesäkuuta lähestyttäessä. Viime päivien merkittävin havainto oli Rummun saaresta 2.6 määritetty Viron 1. pikkukiuru. (Calandrella rufescens) Lintu määritettiin ensin lyhytvarvaskiuruksi, mutta todettiin jälkikäteen valokuvasta selvästi harvinaisemmaksi lajiksi. Niin ikään edellämainittu laji löytyi myös 30.5 Paldiskista. Toukokuun muita hyviä haviksia ovat olleet 19.5 nähty Viron 3. Pikkukotka (Aquila pennata) Pärnumaalla Soometsassa ja 27.5 nähty Viron 2. aavikkotylli (Charadrius leschenaultii)Ruhnussa.

Pikkukorppikotka (Lauantai 10.5)
Vaisua harvinaisuuskevättä piristi eilen Lääne-Virumaalta löydetty 2 kv pikkukorppikotka. Havainto on vasta 4. kautta aikain. Lisäksi Hiidenmaalla huhtikuun loppussa löydetty Viron 2. alppirautiainen(Prunella collaris) on yllättäen löydetty samalta paikalla, vaikka oli jo kadonneeksi luultu.

EstBirdingin kevätkokous (Maanantai 5.5.)
Viron bongariliiton EstBirdingin kevätkokous pidetään 23.-25.5 Põlvamaalla Taevaskojassa. Retkeilyä Räpinan seudulla ja mm. sinipyrstön etsintää! Iltaohjelmassa lintu- ja lintumatkakuvien katselua. Ilmoittaumiset ennen 16.5 mariliis.martson(at)gmail.com. Lisätietoja ohjelmasta täältä.

Alppirautiainen (Maanantai 23.4)
Pääsiäissunnuntaina löytyi Hiidenmaalta Viron 2. alppirautiainen (Prunella collaris).

Havaintojulkaisu tilattavissa nyt! (Lauantai 5.4)
Viron Lintuseura julkaisi uuden havaintojulkaisun vuosilta 1990-2010. Löydät tilausohjeet täältä.Ennakkotilaukset ovat päättyneet ja kirjaa saa nyt normaalihintaisena. Ennakkoon myytyjen postitus alkaa viikolla 15.

Kevätkokous 29.3.2014 (Maanantai 3.3.)
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 29.3. klo 14 alkaen tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori, karttalinkki). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Uku Paalin esitelmä Mehikoorman muutosta, sekä käytännön ohjeita eElurikkusken käyttämiseen ja havaintojen tallentamiseen. Ja tietenkin uuden havaintojulkaisun esittely. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet!

Vuorikirvinen (Maanantai 17.2)
Sunnuntaina löytyi Pärnusta Viron 2. Vuorikirvinen (Anthus spinoletta).

Merikotkia (Keskiviikko 29.1)
Talvi on vihdoin saapunut myös Saarenmaalle. Käy katsomassa piilokojukuvaajien upeita merikotkakuvia seuran päiväkirjasta. Mukava myös Suomessa rengastettuja yksilöitä.

2013

Kuningaskalastaja vuoden 2014 tarkkailulaji (Sunnuntai 15.12)
Uusimmassa Tiirutaja-lehden numerossa tietoa vuoden 2014 seurantalajista, kuningaskalastajasta, sekä jotain tuloksia kuluvan vuoden lajista, peltopyystä.

Saarenmaan historian ääriviivoja (Sunnuntai 15.12)
Seuran syyskokouksessa Matti Halttusen pitämä esitelmä Saarenmaan historiasta on kokonaisuudessaan luettavista nyt seuran sivuilta.

Kalliopääsky (Tiistai 12.11.)
Eilen löytyi jälleen uusi harvinaisuus Sörven Lintuasemalta, nimittäin Viron 1. Kalliopääsky(Ptyonoprogne rupestris). Lintu viihtyi bongattavana samoilla nurkilla myös tänään.

Loppusyksyn rariteetteja (Torstai 7.11.)
Hiidenmaalta löytyi 19.10 Viron 4. Silkkihaikara jäsenretkeläisten iloksi. Retkeläiset pääsivät maistamaan myös voimakasta hiiripöllöinvaasiota kun Köpusta löytyi hakkuuaukealta paikallinen lintu. Retken kuvia ja muita tunnelmia täällä. Marraskuun valopilkku oli Sörven lintuasemalta löytynyt Viron 2. Nunnatasku (Oenanthe pleschanka). Lintu viihtyi paikalla bongareiden ilona ainakin 4.11 asti.

Syyskokous 30.11.2013 (Perjantai 4.10.)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 30.11. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Jouni Saario esitelmöimässä ja kertomassa rengastuksesta ja linturetkeilystä Sörven Lintuasemalla.

Arotasku (Perjantai 4.10.)
Jo viime viikolla löytyi Sörven lintuaseman alueelta Viron 1. Arotasku (Oenanthe isabellina). Lintu viihtyi paikalla bongareiden ilona ainakin 28.9 asti.

Syysmuuton alkutahdit ja jotain pikkukivoja (Keskiviikko 18.9.)
Syymuuton alkua on tahdittanut pienimuotinen hiiripöllö -invaasio. Tänään jo yht. 6 nähtyä yksilöä. Muita pikkukivoja ovat olleet Viron vasta 11. isokirvinen sekä muutamat taigauunilinnut. Kihnussa on viimepäivinä päästy seuraamaan myös runsasta muuttoa kuusitiaisten ja peippojen osalta.

EstBirdingin syyskokous (Keskiviikko 18.9.)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on tänä vuonna 25.-27.10 Saarenmaalla Toomalõuka turismitalussa. Ohjelma ja ilmoittautuminen estbirging-sivuilta. Ilmoittautuminen viim. 17.10 mennessä. Lisätietoja Jan Nordblad jan(at)spidertech.fi.

XIX Estonian Open tulokset (Maanantai 19.8.)
Vuotuinen kisa on taas kisattu ja tulostakin syntyi. Tarkemmat tulokset löytyvät Estonian Open-sivuilta. Sää suosi osallistujia ja etenkiin kahlaajia nähtiin paljon rallin aikana. Parhaimpina lajeina punajalkahaukka ja rantakurvi. Ehkä yllättävin tulos syntyi Eestin naisjoukkueelta. Onnittelut voittajille ja muille. Voittajajoukkueen rallitunnelmia täällä.

Uudistunut Sörven lintuasema (Perjantai 2.8.)
Kiitos heinäkuun talkoolaisten ja tietenkin asemahoitajan jotka ovat huhkineet viimepäivät asemalla. Käy katsomassa upeita kuvia uudesta aseman katosta ja keittiöstä lintuaseman päiväkirjasta.

Syysretki (Perjantai 2.8.)
Syksy jäsenretki järjestetään tänä vuonna 17.-20.10.2013. Varaa paikkasi ajoissa! Lisätiedot retket-sivulla.

Sörven lintuaseman talkoot heinäkuussa 19.-21.7 (Lauantai 29.6.)
Ohjelmassa mm. aseman katon uusiminen, keittiöremontti sekä siivousta. Lisätiedot ja Ilmoittautumiset asemanhoitajalle, Lauri mäenpää 040-5178292.

Perinteinen Estonian Open – linturalli la 17.8. (Torstai 6.6.)
Estonian Open- sivuilta löytyy kutsu perinteiseen Viron linturalliin, joka käydään tänä vuonna Tartu- ja Jõgevamaalla. Huom! Jos joukkue maksaa ja ilmoittautuu 15.7. mennessä, on osallistumismaksu alennettu: 25 EUR.

Hieno lintupäivä! (Tiistai 28.5.)
Tänään löytyi Kablista muuttava nokisorsa (Anas rubripes). Jos havainto hyväksytään, on se Viron 1. havainto lajista. Muita hyviä havaintoja ovat olleet mehiläissyöjä Kihnussa ja Pärnumaalta löytynyt harmaasirkku. Läänemaalla nähty pikkukultarinta on vasta 2. Läänemaalta. Lämpimän loppukevään tuomisia oli myös Viron 3. pikkukotka viikko sitten Läänemaalla. Eli siis jo toinen havainto tälle vuodelle.

Latvian linturallin voitto Viroon (Tiistai 28.5.)
Viikonloppuna Latviassa käydyn linturallin voitto meni tänä vuonna Estbirdingin joukkuelle. Tuloksella 160 lajia. Onnittelut!

Alkukevään harvinaisuuksia (Maanantai 13.5.)
Kylmä alkukevät on ollut toistaiseksi melko vaisu harvinaisuuksien osalta. Pientä piristymistä oli Helatorstaina (9.5) kuitenkin havaittavissa, kun Saarenmaalta löytyi etelään muuttava pikkukotka (Aquila pennata). Mikäli RK hyväksyy havainnon on kyseessä Viron 2. havainto. Edellisenä sunnuntaina Läänemaalta Nõvan satamasta löytynyt pilkkaniskakin (Melanitta perspicillita) oli vasta 5. havainto lajista. Lisää ajankohtaisia pikkuharvinaisuuksia eElurikkuksesta.

EstBirdingin kevätkokous (Sunnuntai 14.4.)
Viron bongariliiton EstBirdingin kevätkokous pidetään 10.-12.5 Hiidenmaalla, Kalanassa. Retkeilyä ja iltaohjelmassa lintu- ja lintumatkakuvien katselua. Ilmoittaumiset mariliis.martson(at)gmail.com. Lisätietoja ohjelmasta täältä.

Havaintojen tallentaminen (tiistai 19.3.)
Viron lintuseura siirtyy käyttämään eElurikku-havaintotietokantaa. Vuoden 2010 jälkeen havaintojen tallentaminen on laskenut dramaattisesti ja seura toivookin, että jokainen Virossa viime vuosina retkeillyt tallentaisi heti omat havaintonsa tietokantaan. Havaintojen tallentamiseen on luotu käyttöohje, mikä löytyy arkisto -sivulta. Ohjeiden mukaisesti tietokantaan voi tallentaa joko yksittäisen tai useamman havainnon. Käyttö vaatii rekisteröitymisen mutta tunnukset saa pyytämällä. eElurikkukseen pääsee täältä.

Kevätkokous 2.3.2013 (Maanantai 4.2.)
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 2.3. klo 14 alkaen tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori, karttalinkki). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Mati kosen esitelmä Kihnun saarelta (englanniksi) sekä Viron lintu- luontomatkailusta kertomassa Marika Mann. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet!

Tornipöllö (Tiistai 29.1.)
Sunnuntaina löytyi Lääne- Virumaalta, Rakveren lähistöltä Viron 6. tornipöllö (Tyto alba), mutta valitettavasti kuolleena.

Kevätretki (Sunnuntai 20.1.)
Kevään jäsenretki järjestetään tänä vuonna 23.-26.5.2013. Lisätiedot retket -sivulla.

Peltopyy vuoden 2013 tarkkailulaji (Sunnuntai 20.1.)
EOÜ kerää kootusti kaikki vuoden 2013 peltopyy -havainnot. Lisätietoa http://www.eoy.ee/nurmkana/.

Vuodenpinnaennätyksiä (tiistai 1.1.)
Päättyneenä vuotena Viron vanha vuodariennätys rikkoutui peräti kahden henkilön toimesta. Margus Ots havaitsi vuoden 2012 aikana yhteensä 276 lintulajia. Lajilistaa voit tarkastella täältä.Vanhan ennätyksen rikkoi myös uusi nimi, Mariliis Märtson, 270 lajilla. Lajit löytyvät täältä. Onnittelut molemmille!

Seuran kuva-arkisto kasvaa (tiistai 1.1.)
Seuran kuva-arkistossa nyt jo yli 1000 kuvaa. Ne ovat pääasiassa jäsenien ottamia retkikuvia. Uusia mahtuu ja niitä toivotaan lisää. Mikäli haluat liittää omat kuvasi, ota yhteyttä ylläpitoon. Palaute

2012

Remo Savisaaren luontokuvablogi (Keskiviikko 5.12.)
Palkitun virolaisen lintu- ja luontokuvaajan blogissa ajankohtaisia lintukuvia tänään ja eilen.

Jälleen uusi laji Virolle! (Maanantai 3.12.)
Sunnuntaina löytyi Haapsalusta Virolle uusi lintulaji, kettusirkku (Passerella iliaca). Laji on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja olisi vasta 3. havainto Euroopassa, mikäli RK hyväksyy havainnon. Tarhakarkulaisen mahdollisuutta ei toistaiseksi ole poissuljettu. Löytäjän kuva linnusta myös estbirdingin sivuilla sekä ensimmäisten bongareiden tarinaa..

Seuralle uusi kunniajäsen! (Maanantai 3.12.)
Lauantaina päättyneessä seuran syyskokouksessa valittiin seuran uudeksi kunniajäseneksi Sörven lintuaseman pitkäaikainen ”miehittäjä”, Mati Martinson. Onnittelut!

Viron kulttuuria ja käsitöitä kaapelitehtaalla (Keskiviikko 21.11.)
Tulevana viikonloppuna ripaus Virolaista kulttuuria, käsitöitä ja muita antimia, Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävillä Martin markkinnoilla 24.-25.11.2012. Aihealueena tänä vuonna Haapsalu ja Läänemaa.

Uusi laji Virolle! (Maanantai 19.11.)
Lauantaina löytyi Kihnun saarelta Virolle uusi lintulaji, ruosterastas. (Turdus naumanni) Virossa on nyt havaittu 385. lintulajia. Tänään löytyi myös erittäin myöhäinen pensaskerttu Tarton läheltä.

Loppusyksyn harvinaisuuksia (Perjantai 9.11.)
Taviokuurnavaellus jatkuu Balttiaan asti! Lajin vaellusta on havainnoitu ympäri Viroa ja Latviaa. Viron suurimmassa parvessa on toistaiseksi havaittu peräti 15 lintua jotka löytyivät 5.11 Hiidenmaalta. Samalta saarelta löytyi 3.11 myös Viron 3. punapyrstölepinkäinen. Kyseessä on jo toinen havainto tälle vuodelle ja lintu muistuttaa kovasti 16.10 Liettuasta löydettyä lintua.

Latvian uudet lintusivut ovat avautuneet (Perjantai 9.11.)
Latvian lintusivut ovat uudistuneet. Lisää ajankohtaisia haviksia ja kuvia Latvian 4. punapyrstölepinkäisestä ja mm. viime maaliskuussa Liepajassa (Latvian pohjoisosissa) majailleesta pikkumerimetsosta löytyy täältä.

Laajentuva satamaliikenne uhkaa pohjois-Saarenmaata! (Torstai 4.10.)
Saarenmaan syväsatama halutaan muuttaa tavaraliikennesatamaksi. Liikenne on uhaksi esimerkiksi alueen linnustolle. Lisää aiheesta http://ninaseleappi.eu/et.

Syyskokous 1.12.2012 (Torstai 4.10.)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 1.12. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Harri Hölttä esitelmöimässä ja kertomassa Vormsin saaresta.

Sörven syysstaijaus on alkanut! (Sunnuntai 23.9.)
Sörven lintuasemalle on satsattu pitkästä aikaa hieman pidempi havainnointijakso. Myös rengastusta hoidetaan useampana viikona. Asemalla on tilaa joten nyt on mahdollisuus osallistua lyhyemmäksikin jaksoksi. Tuoreita tunnelmia saa aseman päiväkirjasta.

Syksyn haviksia (Sunnuntai 23.9.)
Syysstaijaus Mehikoormassa, Tarton itäpuolella, on tuottanut hyvää tulosta. Nyt on havaittu jo melkein 3 miljoona pikkulintua ja mm. närhivaellusta. Viime viikkojen paras havainto on kuitenkin Pärnun Vöistessa löydetty Viron 2. tundrakurppelo. (Limnodromus scolopaceus)

EstBirdingin syyskokous (Sunnuntai 23.9.)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on tänä vuonna 19.-21.10 Bergsbyssä motelli Tuksissa. Retkeilyä ja iltaohjelmassa lintu- ja lintumatkakuvien katselua. Lisätietoja Jan Nordbladjan(at)spidertech.fi. Ilmoittautumiset viim. 15.10. Margus Otsille, margus.ots(at)gmail.com tai+372 5082244

Syysretkelle vielä 1 paikka! (Perjantai 14.9.)
Seuran retkelle on vielä yksi paikka jäljellä. Soita Heti Birgit Petrow, 050 – 326 8672.

XVIII Estonian Open tulokset (Torstai 23.8.)
Kisan voitto jälleen virolaisille. Tarkemmat tulokset löytyvät Estonia Open-sivuilla. Katso myös voittajajoukkueen rallitunnelmia täältä, sekä Margus Otsin blogista.

Syysretki (Lauantai 11.8.)
Seuran perinteinen talviretki vaihtuu syysretkeksi. Aiheesta lisää Retket -sivulla.

Kesän 2012 uutisia (Perjantai 13.7.)
Sunnuntaina löytyi Virolle uusi laji, ruskopääsirkku (Emberiza bruniceps) Sõrvestä. Lintua ei kuitenkaan enää myöhemmin löydetty. Vappuna Viljandissa löydetty pelikaani, viihtyy edelleen samoilla apajilla ja on siis bongattavissa. Ikävämpi uutinen on se että sininärhi on luultavasti hävinnyt Viron pesimälajeista. Etsinnöistä huolimatta lajia ei ole enää löydetty uusilta eikä vanhoilta paikoilta.

XVIII Estonian Open – linturalli la 18.8. (Torstai 13.6.)
Estonian Open- sivuilla kutsu tulevaan linturalliin, joka käydään tänä vuonna Saarenmaalla. Huomioi rallialueen rajoitus sekä sääntömuutos. Huom! Jos maksaa 13.7. mennessä, on maksu alennettu: vain 24 EUR.

Googlen katunäkymä Viroon (Keskiviikko 16.5.)
Eilen avautui Googlen karttapalvelussa Street view – näkymä viron kartalle. Nopealla vilkaisulla kuvattu on myös melkoisia kärrypolkuja. Palvelu on erityisen hyödyllinen uusia retkipaikkoja ja retkeilyä suunnitellessa. Kartat löytyvät täältä. Tarttumalla ja viemällä vasemmalla olevan keltaisen ”ukon” kartan päälle pääsee katunäkymiin.

Arktikaa Hiidenmaalla ja pikkuharvinaisuuksia (keskiviikko 16.5.)
Maanantaina havaittiin Ristnassa melko hyvää vesilintumuutto mm. 110 000 mustalintua ja 50 000 allia. Harvinaisuuksien suhteen toukokuu on jatkunut myös melko hyvänä. Tänään Sõrvestä löytyi 2 palsasirriä ja maantaina Kablissa muutti Viron 3. ruostepääsky.

Lisää harvinaisuuksia (Perjantai 4.5.)
Toukokuun alku jatkuu hyvänä harvinaisuuksien suhteen. Tänään löytyi Kihnusta Viron 4. mustajalkatylli ja Viljandimaalla pysyttelee edelleen paikallisena Vapun päivänä löytynyt pelikaani, joka on niin ikään Viron 4. havainto lajista.

Vapun harvinaisuuksia (Sunnuntai 1.5.)
Huhtikuun lopun lämpöaalto toi mukavasti harvinaisuuksia. Sõrvestä löytyi sunnuntaina Viron 2. arolepinkäinen sekä seuraavana päivänä myös harmaasirkku. Hanhien joukosta on löytynyt runsaasti myös harvinaisempia lajeja kuten lyhytnokka- ja punakaulahanhia. Myös sepelrastailla ja mustakaulauikulla taitaa olla jonkinlaista invaasiota meneillään.

Huhtikuun harvinaisuuksia (Sunnuntai 22.4.)
Huhtikuussa on ollut mukavasti pikkuharvinaisuuksia liikkeellä. Sinipyrstön lisäksi muita lajeja ovat olleet Viron 10. mustapäätasku, 2 punapäänarskua, sekä 4 arosuohaukkaa. Mukavan runsaina ovat esiintyneet myös lyhytnokka- ja punakaulahanhet. Viimeisen 30 päivän mielenkiintoisimpia havaintoja nyt myös eElurikkuksen tietokannasta.

Sivujen retkivinkit ja linkit (Sunnuntai 22.4.)
Seuran suosittelemien retkeilyvinkkien yhteystiedot päivitty. Saitko hyvää vai huonoa palvelua? Kerro siitä myös muille jäsenille ja lähetä postia ylläpidolle. vironlintuseura(at)gmail.com

Viron 4. Sinipyrstö (Keskiviikko 11.4.)
Pääsiäisenä löytyi Viron 4. Sinipyrstö Pärnumaan Orikülasta. Ensimmäinen sitten vuoden 1995. Kuva linnusta estbirdingin sivuilla.

Viron lintu- ja luontomatkailu menee eteenpäin (Torstai 5.4.)
Estonian Nature Tours jatkaa edelläkävijänä. Lue koko juttu Baltic Guiden verkkojulkaisusta. Lisää ajankohtaista asiaa myös facebookissa. www.facebook.com/EstonianNature. Tässä myös heidän uusinuutiskirje.

Kevätretki Täynnä! (Torstai 5.4.)
Kevään Luoteis-Viroon suuntautuva jäsenretki on varattu täyteen, jäljellä on enää varasijoja.

Kevätkokous 17.3.2012 (Perjantai 2.3.)
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 17.3. klo 14.30 alkaen tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Gustav Nordenswanin esitelmä Sörven lintuasemasta. Tervetuloa uudet ja vanhat jäsenet!

Uusi Blogi (Perjantai 2.3.)
Kevään etenemistä Virossa voi seurata Margus Otsin Linnuvaatleja- Blogista.

Kevätretki (Perjantai 17.2.)
Kevään jäsenretki on tänä vuonna 27.4.-1.5.2012. Lisätiedot retket -sivulla.

Valkoselkätikalle suojelusuunnitelma (Tiistai 31.1.)
Onko havaintoja pesivistä valkoselkätikoista. Havainnot kerää riho.kinks åt eoy.ee. Kerro tarkasti aika ja paikka + koordinaatit sekä havaitut linnut ja niiden tekemiset. Yritä myös kuvailla ympäristöä.

Tylli, pikkutylli vuoden 2012 tarkkailulajit (Tiistai 31.1.)
EOÜ kerää kaikki vuoden 2012 tylli ja pikkutylli -havainnot. Lisätietoa http://www.eoy.ee/tullid/.

Pinnalistat päivitetty (Sunnuntai 29.1.2012)
Viereisestä linkistä löytyy päivitetty lista Viron pinnoista. Mikäli havaitset puutteita tai virheitä lähetä viestiä siitä ylläpidolle vironlintuseura at gmail.com. Listaa päivittää Timo Nuoranen. Mikäli haluat tarkistaa jatkossa tuoreimmain tilanteen, samat listat löytyvät myös estbirdingin sivuilta.

2011

Tallenna havaintosi – kiitos (Torstai 15.12.)
Uusi havaintojulkaisu on valmisteilla. Se käsittää vuosien 1990-2010 havainnot. Myös sinun havaintosi ovat tervetulleita. Syötä ne siis 15.1.2012 mennessä samaan Hatikka -tietokantaan, jossa muutkin tiedot ovat. Jos tarvitset opastusta Hatikan käyttöön, lue Ohje1.txt. Jos havaintoja on paljon, lue myös Ohje2.xls. Hätätapauksessa voit postittaa tiedot havaintovastaavalle timo.pettay åt gmail.com.

eElurikkus – oletko tutustunut (Torstai 15.12.)
Tarton yliopisto kerää luontohavaintoja eElurikkus -tietokantaan. Linkki oikealla.
Toistaiseksi Viron Lintuseura käyttää Helsingin Yliopiston Hatikka -järjestelmää.

Seuran kuvasivut avattu (Perjantai 1.12.)
Jäsenten retkikuvia julkaistu uusilla kuvasivuilla! Sivuilla mm. vuoden 2010 talviretkeltä kuvia.
Käy katsomassa ja lähetä omat kuvasi ylläpidolle!

Talviretkelle vielä muutama paikka vapaana! (Perjantai 11.11.)
Talven jäsenretken 3-6.12.2011 retkiohjelma nyt Retket -sivulla).

Uusi vaihtoehtoinen laivayhteys Viroon (Torstai 27.10)
Navirail-niminen laivayhtiö aloittaa liikennöintinsä 30.10.2011 uudella reitillä. Alus kulkee väliä Hanko – Paldiski. Lisätietoja yhtiön sivuilta, jotka löytyvät täältä.

Tiirutaja (keskiviikko 26.10.)
EOÜ:n julkaisema Tiirutaja-lehti kertoo tuoreimmat tapahtumat ja uutiset Virosta. Lehden uusimmassa numerossa on pienimuotonen juttu Viron Lintuseurasta ja Sõrven lintuasemasta. Edellisessä numerossa (nr. 14) asiaa myös vuoden 2012 lajeista. Erityisseurannassa ovat tylli ja pikkutylli. Lehden nettiversiot on luettavissa täältä.

Perinteinen talviretki (Perjantai 30.9.)
Talven jäsenretki 3-6.12.2011 suuntautuu Saarenmaalle ja Hiidenmaalle (aiheesta lisää Retket -sivulla).

Syyskokous 19.11.2011 (Perjantai 30.9.)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 19.11. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi Uku Paalesitelmöimässä ja kertomassa Estbirdingin toiminnasta ja Viron lintuharrastuksen nykytilasta.

XVII Estonian Open tulokset (Keskiviikko 21.9.)
13. elokuuta käydyn pinnakisan tulokset on luettavissa Estonian Open – sivuilta. (linkki oikealla).

EstBirdingin syyskokous (Perjantai 16.9.)
Viron bongariliiton EstBirdingin syyskokous on 14.-16.10 Bergsbyssä motelli Tuksissa. Retkeilyä ja iltaohjelmassa lintu- ja lintumatkakuvien katselua. Lisätietoja tarjoaa Jan Nordblad (jan åt spidertech.fi).

XVII Estonian Open – linturalli la 13.8. (Sunnuntai 12.6.)
Sivun oikeasta laidasta kohdasta Estonian Open löytyy kutsu tulevaan linturalliin, joka käydään tänä vuonna sisämaan vähän retkeillylla alueella Järva- ja Raplamaalla.

ÄKKILÄHTÖ (Tiistai 31.5.2011)
Seuran retkelle on yksi peruutuspaikka tarjolla, soita Sakari Lehikoiselle 040-570 9633. Huomenna voi jo olla myöhäistä.

EstBirding kokoontuu (Keskiviikko 4.5.2011)
Viron bongariliiton EstBirdingin kevätkokous 13.-15.5 Hiidenmaa, Kalana. Retkeilyä ja iltaohjelmassa lintu- ja lintumatkakuvien katselua. Lisätietoja tarjoaa Jan Nordblad (jan åt spidertech.fi).

Lisätietoa (Tiistai 3.5.2011)
Arkistoomme on lisätty tuore eestinkielinen selvitys Hiidenmaan linnustosta sekä Rariliinin säännöt.

EOÜ kutsuu (Sunnuntai 1.5.2011)
Eesti Ornitoloogia Ühing on toiminut 90 vuotta. Juhlakokous järjestetään Tartossa 7.-8. toukokuuta. Kokouskutsu tässä.

Virheilmoitus (Torstai 17.3.2011)
Kirjepostina lähetetyissä jäsenmaksukuiteissa lukee vahingossa VÄÄRÄ SUMMA.
EOÜ:n muuttunut, uusi jäsenmaksu on OIKEASTI 20 euroa (ei 16e kuten kuitissa lukee).

Kevätkokous (Keskiviikko 16.2.2011)
Seuran sääntömääräinen kevätkokous lauantaina 26.3.2011 klo 14-18. Ohjelmassa sääntömääräisten asioiden lisäksi H.Kolusen kuvia Kenian safarilta.

Havikset heti hatikkaan (Maanantai 7.2.2011)
Uusi havaintojulkaisu vv.1990-2010 on tekeillä. Pyydämme kaikkia tallentamaan puuttuvat havaintonsa Hatikka -tietokantaan (www.hatikka.fi). Edellinen julkaisu kattoi vuodet 1990-2002, joten erityisesti kaipaamme vuosien 2003-2010 tietoja. Jos Hatikkaan tallentaminen ei onnistu, voi havainnot toimittaa suoraan havaintovastaavalle, mieluiten Excel-tiedostona taikka vaikka ruutupaperilla. Yhteystiedot täällä.

Uusi vuosi, vanhat kujeet 2011 (Tiistai 5.1.2011)
Seuran hallitus vaihtui osittain, uusi puheenjohtaja on Annika Forsten. Kiitokset väistyvälle Matti Koivulalle ja aiemmin pj:nä toimineille Matti Halttuselle ja Matti Rekilälle. Toivomme hallitukselle tarmokasta toimintaa ja jäsenistölle reippaita retkiä. 

2010

Syyskokous 20.11.2010 (Sunnuntai 10.10.)
Viron Lintuseuran syyskokous pidetään lauantaina 20.11. tutussa paikassa Ungdomsgården Sandelsissa (Topeliuksenkatu 2, Töölöntori). Ohjelmassa on sääntömääräisten asiain lisäksi esitelmä syksyn 2009 Põõsaspean havainnoista.

Talviretki (Perjantai 24.9.)
Talven jäsenretki 3-6.12.2010 suuntautuu Saarenmaalle ja länsirannikolle (lisää Retket -sivulla).

XVI Estonian Open -linturallin tulokset (Torstai 19.8.)
Lauantaina 14.8.2010 käydyn pinnakisan tulokset ovat luettavissa Estonian Open -sivulla (linkki oikealla)

Talkoot Sõrvessä (Sunnuntai 18.7.)
Sõrven Lintuaseman talkoot ovat viikonloppuna 30.7.-1.8. Tervetuloa siivousasuissa.

XVI Estonian Open – linturalli la 14.8. (Torstai 3.6.)
Oikealta, kohdasta Estonian Open löytyy kutsu tulevaan linturalliin, joka käydään tänä vuonna Viron kaakkoiskulmassa Põlva- ja Võrumaalla.

Harvinaisuuksia liikkeellä (Torstai 20.5.)
Jo parisen viikkoa jatkunut helleaalto on tuonut mukanaan melkoisen joukon rariteetteja: mm. 11.5. Piklassa punajalkahaukka naaras, 13.5. Spithamissa kultasirkku koiras, 14-15.5. Pranglissa silkkihaikara, 14.5. Ristnassa mehiläissyöjä, Sutlepassa käärmekotka, Spithamissa punajalkahaukka koiras, 15.5. Läänemaan Nõvassa pikkukotka, Salmessa harmaasirkku ja punajalkahaukka naaras, Ristnassa etelänisolepinkäinen (alalaji pallidirostris) ja 2 jääkuikkaa, 16-20.5. Põgarissa mustajalkatylli, 16.5. Pranglissa rantakurvi, Spithamissa mustaotsalepinkäinen, 17.5. Nõvassa mustapäätasku (alalaji maurus), Ristnassa jääkuikka,Sutlepassa pikkuhuitti, 18.5. Valgamaalla Laanemetsassa käärmekotka, 19.5. Loodessa sepelsieppo, 20.5. Virtsussa leveäpyrstökihu, Märjamaalla punajalkahaukka koiras. Lisäksi 14-16.5. Unkarissa satelliittipaikantimella varustettu aavikkohaukka seikkaili pitkin Viron mannerta ja Ilmatsalussa havaittiin jo 1.5. ruostepääsky.

Kaakkois-Virossa massiivinen valkosiipitiirainvaasio (Torstai 13.5.)
Viime perjantaina alkanut lämmin kaakkoisvirtaus on tuonut mm. valtavan määrän valkosiipitiiroja Kaakkois-Viron kosteikoille. Lauantaina 8.5. Räpinan kosteikolla nähtiin 125 yksilöä, mutta tänään 13.5. jo peräti 400 valkosiipitiiraa! Koko Kaakkois-Viron niityt ovat nyt harvinaisen suuren tulvan vallassa ja muitakin lintuja on paljon. Ja lämmin kaakkoisvirtaus yhä vain jatkuu…

Pranglin retkellä vielä tilaa (Maanantai 26.4.)
Viron Lintuseuran kevätretkelle Pranglin saareen 13.-16.5.2010 (to-su) on vielä muutama paikka vapaana. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Birgit Petrow 050 3268672, Sakari Lehikoinen 040 5709633.

EstBirding kokoontuu (Tiistai 6.4.)
EstBirding’in kevätkokous pidetään 23.-25.4 Pärnumaalla, Vanajärven Nigula LSA keskuksessa.
Ohjelma alkaa lauantaina klo 15: Viralliset asiat, määrityskisa ja retkikuvia.
Tilaa on rajallisesti, ilmoittautumiset 20.4 mennessä margus.ots åt gmail.com tai +372-5082244.
Omat ruoat ja makuupussi. Osallistumismaksu EB jäsenille 50 EEK, muille 100 EEK.

Kevätkokous (Sunnuntai 31.1.)
VLS:n kevätkokous pidetään la 20.3. klo 14 Sandelsin nuorisoasiainkeskuksessa, Topeliuksenkatu 2. Ohjelmassa sääntömääräisen kevätkokouksen asiat sekä J. Vakkalan esitelmä ’Linturetkeilyä Kolumbiassa’ kuvien kera.

Vuoden lajit iso- ja pikkulepinkäinen (Sunnuntai 31.1.)
EOÜ:n erityisseurannassa vuonna 2010 ovat Laniukset. Lisätietoa eestiksi täällä.

Kotisivujen katkos katkeaa (Sunnuntai 31.1.)
Kotisivujen toiminnasta vastaavat ihmiset olivat pitkään kuka missäkin ja tietokonekin kiukutteli eikä ollut tarvittavia ohjelmia ja töitä piti tehdä ja oli se sikainfluenssa ja satoi liikaa lunta ja…
Nyt ulkonäköä on uusittu (Hanna Koivula). Samalla koetettiin saada sisältö kuriin (Timo Pettay). Korjaukset saa lähettää osoitteeseen timo.pettay åt welho.com (Sähköposti-osoitteet ovat näin, koska varomme spämmiä. Korvaa ’ åt ’ merkillä ’@’).

2009

Syyskokous – Sunnuntai 11.10.
Seuran syyskokous pidetään lauantaina 14.11. klo 14 Sandelsin nuorisoasiainkeskuksen tiloissa, Topeliuksenkatu 2. Runsasta osanottoa toivotaan!

Uusi laji Virolle – Lauantai 3.10.
Läänemaan Pögarissa havaittiin eilen uusi laji Virolle: tundrakurppelo Limnodromus scolopaceus.
Sõrven päiväkirjassa käytetyt kielet (suomi/viro/englanti ym.) ovat kirvoittaneet joitakin kommentteja. Viron Lintuseura ei näe kuitenkaan syytä rajoittaa päiväkirjaan kirjoitettavaa kieltä.

XV Estonian Open -rallin tulokset – Perjantai 28.8.
Rallin tulokset ovat luettavissa Estonian Open – sivulla.

Põõsaspean syysarktikan staijaus ja VLS-blogi – Lauantai 18.7.
Põõsapean niemellä on meneillään syysarktikan seuranta, jonka tuloksia voi seurata osoitteessa http://www.eoy.ee/poosaspea
Viron Lintuseuralla on nyt käytössä blogi johon voi kirjata mietteitään ja tunnelmiaan Viron retkeilyn tiimoilta. Linkki löytyy oikeasta sivupalkista ja tunnukset kirjautumiseen ovat
käyttäjätunnus: tikka, salasana: 3f1bf7b0

Estonian Open -linturalli lauantaina 15.8. – Tiistai 16.6.
XV Estonian Open -kisa pidetään tänä vuonna Harjumaalla. Kilpailukeskuksena toimii Aegviidu Puhkebaas (Aegviidun lomakeskus) Tallinnasta 45 km ESE. Tarkemman kutsun löydät Estonian Open -sivulta.

Voit osallistua pistelaskentoihin – Tiistai 28.4.
European Bird Census Council toteuttaa yhteiseurooppalaista pesimä- linnuston seurantaa (Pan-European Common Bird Monitoring Scheme; ks. www.ebcc.info). Se perustuu yli 20:n maan kansallisiin seurantoihin, joiden tulokset yhdistetään eurooppalaisiksi indikaattoreiksi, joita mm. EU käyttää.
Käytännössä harrastaja sitoutuu käymään kahdesti vuodessa (toukokuussa ja kesäkuussa) samalla alueella tekemässä laskennan. Mökkiläiset ja muut vakiokävijät – ottakaa selvää ja osallistukaa. Ohjeita ja lisätietoja antaa jaanus.elts åt eoy.ee.

Itä-Viron niityt tulvivat lupaavasti – Sunnuntai 26.4.
Toisin kuin Länsi-Virossa, Itä-Viron ns. polderit ja muut luhtaniityt ovat tällä hetkellä veden vallassa. Ne ovat myös täynnä lintuja. Neljän päivän retkellä havaittiin mm. yli 90000 hanhea ja muutamin paikoin rikottiin näiden ennätyksiä. Tilanne on lupaava toukokuun kahlaajia ajatellen. Kannattaa harkita retkeä lähitulevaisuudessa!

Amerikantukkasotka Saunja lahdella eilen – Tiistai 14.4.
Haapsalun lähellä Saunja lahdella havaittiin Virolle uusi laji, Amerikantukkasotka Aythya collaris –koiras, joka myös valokuvattiin. Katso kuvat.

Rariliin – Maanantai 23.2.
Rariliin on Eestin harvinaisuuksien tiedotukseen kehitetty maksullinen tekstiviestisysteemi. Siihen voivat liittyä kaikki Estbirdingin jäsenmaksun maksaneet (200 EEK / 13 eur). Estbirding on puolestaan Tartu Linnuklubin uusi laajennettu painos. Rariliinin säännöt, ehdot ja ohjeet tässä.

Paljassaaren vuorikirvinen paikalla 18.2. – Keskiviikko 18.2.
Viron ensimmäinen vuorikirvinen Anthus spinoletta viihtyy edelleen samoissa maisemissa – kuvia täällä – Lisää kuvia on Tallinna Linnuklubin sivuilla.

Kevätkokous 14. maaliskuuta – Keskiviikko 4.2.
Viron Lintuseura kokoontuu tavalliseen tapaan Nuorisotalo Sandelsin tiloissa lauantaina 14.3.2009 klo 14. Osoite on Topeliuksenkatu 2.

Kevätretki toukokuussa – Keskiviikko 4.2.
Seuran kevätretki 21.-24.5. Naissaareen. Tarkemmin retket-sivulla.

Virtuaaliviihdettä – Torstai 29.1.
Nettikamera ruokintapaikalla – mms://tv.eenet.ee/siga

Uusi hallitus toivottaa Hyvää Uutta Vuotta – Perjantai 2.1.
Viron Lintuseuran hallitukseen v.2009 kuuluvat pj. Matti Koivula, vpj. Jan Nordblad, rh. Hannu Juka ja
jäsenet Matti Halttunen, Risto Lammin-Soila, Timo Pettay.

Lehtopöllö vuoden laji Eestissä – Perjantai 2.1.
EOÜ:n valitsema vuoden laji on lehtopöllö (kodukakk), josta kerätään kaikki havainnot, myös värimuodot. Jos myyriä on paljon keväällä ja kesällä, kannattaisiko harkita pöllöretkiä ja poikueiden etsintää? Loe lähemalt.

2008

VLS:n syyskokous 29. marraskuuta – Keskiviikko 29.10.
Kokous pidetään lauantaina 29.11.2008 klo 14 alkaen. Kokoustila on Nuorisotalo Sandels osoitteessa Topeliuksenkatu 2. Ohjelmasta ilmoitetaan myöhemmin.

Viron rariteettikomitea muistuttaa – Tiistai 28.10.
Viron rariteettikomitea kokoontuu 8.11 Matsalussa käsittelemään pääasiallisesti v. 2007-2008 havaintoja. Pyydämme kuitenkin Suomen lintuharrastajia lähettämään lomakkeita myös vanhoista havainnoistaan, koska niitä puuttuu todella paljon. Muistutamme, että Viron ja Suomen RK:n lajilistat eroavat toisistaan huomattavasti, sillä Virossa ei ole aluerariteettitoimikuntia (eikä sellaisia ole näköpiirissä). Ehkä osittain tämän takia ei ole lähetetty ilmoituksia Suomessa melko yleisistä, mutta Virossa harvoin tavattavista lajeista kuten jääkuikka, arosuohaukka, isokirvinen ja virtavästäräkki.
Kaikki Viron hyväksytyt harvinaisuushavainnot löytyvät tästä linkistä. Vironkieliset yhteenvedot viime kokouksista ovat täällä.
Vain em. linkeistä löydät oikeat tiedot Viron harvinaisuuksista. Viime aikoina on tarkastettu uudelleen joitakin aiemmin hyväksyttyjä havaintoja. Niistä moni on hylätty puutteellisen dokumentaation vuoksi. Vanhoja havaintoja tarkastetaan myös tulevaisuudessa ja työtä riittää vuosiksi.

RK-havaintoihin liittyviin kysymyksiin vastaa margus.ots åt gmail.com.

Muutoksia laivaliikenteessä – Perjantai 24.10.
Nordic Jet Linen lopetettua kautensa tavallista aikaisemmin ja SeaCatin mentyä konkurssiin liikenteen vaihtoehdot ovat vähissä. Loppusyksyn ja talven laivavaraukset kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin, jotta mahtuu mukaan. Autojen purkaminen Tallinkin ja Vikingin suurista laivoista ottaa lisäksi aikansa, tämä on hyvä muistaa, kun varaa yhteyksiä esim. Saarenmaalle. (http://www.viroweb.com/linkit/aikataulut.asp)

Perinteinen talviretki tulossa – Maanantai 29.9.
Talviretki järjestetään 3.-6.1.2009 Läänemaalle ja Saarenmaalle. Hinta asettunee 230 – 260 euron välille. Ilmoittautumisia ottavat vastaan Birgit Petrow +358(50) 326 8672 ja Sakari Lehikoinen +358(40) 570 9633.

Osoitteet pitää tarkistaa – Sunnuntai 21.9.
Hallituksen ylläpitämä VLS:n osoitetiedosto on puutteellinen. Kustannusten ja työn säästämiseksi jäsenkirje halutaan jatkossa välittää sähköpostitse. Lähetä yhteystietosi – nimi, puhelin, postiosoite ja sähköposti – osoitteeseen
tpettay åt welho.com / T.Pettay, Välskärinkatu 3 as.10, 00260 Helsinki.

Pitkäjalka asemalla – Sunnuntai 21.9.
Loodessa nuori pitkäjalka (Himantopus himantopus), kuva kts. Sõrven päiväkirja.

Aardla järveä hoidetaan – Sunnuntai 7.9.
Aardla järveltä on saatu lisätietoa jonka mukaan tilanne ei ole niin huolestuttava kuin aluksi luultiin. Vedenlaskuun oli ryhdytty jotta tämän hienon Natura-alueen hoitotoimenpiteet (mm. umpeenkasvamisen ehkäisy) saataisiin tehtyä. Voimme siis ainakin toistaiseksi huokaista helpotuksesta.

Aardla järven kuivattaminen huolestuttaa – Lauantai 9.8.
Yhdeltä Manner-Viron parhaalta kosteikolta Aardla järveltä kuuluu huonoja uutisia: aluetta on tänä kesänä kuivatettu pumppaamalla sieltä vettä pois. Aardla järv ja sitä ympäröivä niittymaa, polder, on ainutlaatuinen lintualue, joka ansaitsee kaiken mahdollisen suojelun. Aardla järv on Natura-aluetta ja Viron Lintuatlaksessa Aardlan ruudussa on tämän hetken korkein lajimäärä. Säilyttämisessä pitäisi turvata alueen riittävä märkyys, joka on olennainen tekijä alueen linnustollisen rikkauden kannalta. Yhdessä Ropka-Ihaste luhdan kanssa Aardlan alue muodostaa lintuparatiisin Tarton kaupungin kupeessa, jolle etsimättä löytyy vertailukohde Helsingin Vanhankaupunginlahdesta. Toivottavasti Tartonkin lintuparatiisi säilyisi – sen menetys olisi korvaamatonta.

Lisätietoa Estonian Open -linturallista – Lauantai 9.8.
Purkupaikan kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.hot.ee/kaelasekool/ SuperSeaCatin toivomuksesta koko matka maksetaankin sarjalipuilla. Myös autoliput (2x18EUR=36EUR autokunnalta) jaetaan tapaamispaikalla Olympiaterminaalin yläparkkipaikalla. Tällöin peritään autokunnilta myös tuo 36EUR autolipuista.

EOÜ:n kesäpäivät – Lauantai 20.6.
EOÜ:n kesäpäivät la-su 28.-29.6. Hiidenmaalla, Paladen peruskoululla (sataman ja Kärdlan välillä). Ohjelmassa ohjelmaa, retkiä ja yhdessäoloa. Lisätietoa eoü:n sivuilla.

Harvinaisuuksia – Sunnuntai 18.5.
Tänään on Väike-Rakkessa havaittu 2 paikallista pitkäjalkaa Himantopus himantopus.

Estonian Open -linturalli lauantaina 16.8. klo 3-17 – Lauantai 17.5.
Järjestyksessään neljästoista Estonian Open -linturalli pidetään Pärnu Linnuklubi Buteon 30-vuotisjuhlan kunniaksi luonnollisesti Pärnumaalla. Hyviä lintupaikkoja on siis tiedossa ja biotooppeja löytyy laidasta laitaan. Tarkemmat tiedot löytyvät yläpalkin Estonian Open -sivulta.

Viikonlopun harvinaisuuksia – Tiistai 14.5.
Punapäänarsku (Haapsalu), Arosuohaukka (Paslepa ja Keila), Töyhtökiuru (Põõsaspea) sekä maalle uusi laji Sinisiipitavi Anas discors (Kabli 1m). Ma 13.5. havaitsi brittiryhmä Haapsalun lahdella karimetson Phalacrocorax aristotelis. Linnusta ei valitettavasti saatu kuvaa.

Hatikassa lisää havaintoja – Torstai 8.5.
Seuran kotisivuille vv.2003-05 kerätyt havainnot on nyt syötetty Hatikan tietokantaan, samoin rarikomission 12.4.2008 mennessä hyväksymät rarit. Koska tietojen tie on ollut mutkikas, kannattaa itse kunkin tarkistaa, mitä omiin nimiin on merkitty. Korjaukset joko Eesti linnuharulduste komisjon, margus.ots åt gmail.com, tai havaintovastaavalle, tpettay åt welho.com.

Webcam mustahaikaran pesällä – Keskiviikko 7.5.
http://www.looduskalender.ee/node/11
Sõrven saunaan hankittiin uusi kiuas.

Harvinaisuuksia – Keskiviikko 7.5.
Jalohaikaran parittelu Ilmatsalussa, kaksi sepelsieppo-paria aloittelee pesintää Kuressaaressa. Mustakaulauikku Podiceps nigricollis Sutlepa. Huhun mukaan Keemussa on näkynyt ruskosotka Aythya nyroca, mutta tästä kaivataan lisätietoja.

300 lajia rikki jälleen – Lauantai 12.4.
Margus Ots (Tartto) rikkoi toisena ornitologina 300 Virossa nähdyn lintulajin rajapyykin. Ensimmäinen oli Jan Nordblad (Helsinki) v.2006. Katkaisulajina oli tällä kertaa Pärnussa kuunvaihteessa vieraillut amerikantavi Anas carolinensis. Muitakin rariteetteja on ollut taas liikkeellä, parhaina ruskosotka Aythya nyroca Saunjalahdella ja lumihanhi Anser caerulescens Paljassaaressa.

Viron lintupaikat – Lauantai 5.4.
Oletko lähdössä retkelle Viroon? Käy tutustumassa uuteen lintupaikkoja esittelevään oppaaseen. ’Lintupaikat’ vaatii retkeilijöiden panoksen sivujen kehittämiseen, joten jos vierailet Viron paikoilla lähetä meille kuvia ja tarkennuksia tietoihin. Ja kai muistat, että retken jälkeen on hyvä ilmoittaa kaikki havainnot hatikkaan.
Jos tunnet piston sydämessäsi ja haluat tukea lintupaikkojen ilmestymistä ja kehitystyötä, parhaiten se onnistuu liittymällä seuran jäseneksi. Liittyminen onnistuu helpoiten maksamalla jäsenmaksun seuran tilille. Jäsenmaksu vuodelle 2008 on 15€, vuositukijäsenmaksu 35€. Maksut tilille: NORDEA 147030-206691
Muista yhteystietosi!

Seuran kokous – Lauantai 5.4.
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 5.4.2008 klo 14.
Kokoustila on Nuorisotalo Sandels osoitteessa Topeliuksenkatu 2. Ohjelmana sääntömääräisten asioiden lisäksi M.Rekilän valokuvia ja T.Pettayn videota.

Yhdistyksen kevätretki – Tiistai 25.3.
Kevätretki 30.4.-4.5. on lähes täyteen varattu – pari paikkaa jäljellä.
Lisätietoja Retket-sivulla.

Havainnot hatikkaan – Sunnuntai 23.3.
Kävitkö pääsiäisenä Vironretkellä? Muistathan tallentaa havaintosi seuran käytössä olevaan Hatikka-tietokantaan.

Atlas käynnissä – ohessa lomake – Sunnuntai 23.3.
Tikat ääntelevät jo innolla, pääsiäisen alusviikolla kuului Latvian rajan pinnassa 25 km:n kävelymatkalla 75 yksilöä. Myös hiirihaukat ja tiaiset ovat reviireillään. Pöllöt ja kanalinnut sensijaan vasta aloittelevat soidinta. Havaintojen palautus-lomake on tässä (xls).

Haluatko lahjoittaa kiikarit? – Lauantai 8.3.
Tringa & VLS keräävät lahjakiikareita Läänemaa Linnuklubille. Tarkoitus on edistää lintuharrastusta Virossa. Kaikenlaisia toimivia lintukiikareita otetaan vastaan 5.4. saakka seuraavissa paikoissa:
 VLS:n kevätkokous 5.4., Nuorisotalo Sandels, Topeliuksenk.2
 Tringan kuukausikokous 3.4., Tieteiden talo
 Lintuvaruste Oy, os. Koetilantie 1 B 5 (ma-pe 11-17)
 Foto-Fennica Oy, os. Itämerenkatu 16 (ma-pe 10-18).
Voit myös postittaa lahjoituksesi:
 Aki Arkiomaa, os. Fallpakankuja 4 E 49, 00970 Helsinki
 Matkahuollon kautta, Foto-Fennica Oy, Mikko Kataja, Itämerenkatu 16, 00180 Helsinki ja puhelinnumero 040-526 7827.
Asiasta on sovittu Läänemaa Linnuklubin edustajien kanssa ennakolta, kiikareita lahjoitetaan mm. kouluihin. Kevätterveisin Aki Arkiomaa / Tringa

Laivalippuja – Tiistai 4.3.
SuperSeaCatin henkilö- ja auto-sarjalippuja voi tilata 25.3.2008 saakka yhdistyksen kautta (myös yksittäiskappalein) matkamessujen tarjous- hinnalla: henkilösarjaliput 220€/10 kpl ja autosarjaliput 180€/10 kpl (yksittäisliput 22€/18€).
Tallink Siljan henki- ja autosarjalippuja voi ostaa yhdistyksen kautta koko vuoden (autolippuja vain yksittäiskappalein) 25€/lippu (henkilösarjalipun normaalihinta 28€/lippu). Lisätietoja ja tilaukset Birgit Petrow, puh. 050-3268672.

Seuran kokous – Keskiviikko 13.2.
Viron Lintuseuran kevätkokous pidetään lauantaina 5.4.2008.
Kokoustila on Nuorisotalo Sandels osoitteessa Topeliuksenkatu 2. Ohjelmana sääntömääräisten asioiden lisäksi M.Rekilän valokuvia ja T.Pettayn videota.

Öljyonnettomuus Saarenmaalla – keskiviikko 13.2.
Birdlifen tiedote. Lisää aiheesta tämän linkin kautta.
Saarenmaalla paljastui öljyyntyneiden lintujen joukkokuolema jo toistami- seen tänä talvena (katso Sõrven päiväkirja). Viikossa löytyi ainakin 121 kuollutta lintua, joista valtaosa alleja. Vaikka joitain öljyyntyneitä lintuja on pyydystetty ja puhdistettu, on niidenkin eliniän odote heikko. Edellinen tapaus Sääressä oli marraskuussa, päiväkirja 5.-9.11.2007.
Linnut ovat hakeutuneet rannalle kauempaa – luultavimmin vain murto-osa todellisesta yksilömäärästä havaitaan. Öljyn lähdettä ei ole löydetty. Itämerellä havaitaan vuosittain ällistyttävä määrä öljypäästöjä: talvehtivista alleista kuolee öljyyntymisen vuoksi vuosittain ehkä jopa 10 % eli satoja tuhansia yksilöitä.

Yhdistyksen kevätretki – keskiviikko 30.1.
Viron Lintuseura on järjestämässä kevätretkeä Länsi-Viroon Matsalun-Haapsalun-Noarootsin parhaille lintupaikoille 30.4.-4.5. Lisätietoja Retket-sivulla.

Atlas-tuesta päätös – tiistai 29.1.
Atlas/Tikka-tukea haettiin enemmän, kuin siihen oli varattu, joten hallitus päätti myöntää 60-70%:n osuuden kustakin hakemuksesta. Summat tarkentuvat vielä jatkossa. Tukea myönnettiin 17:lle hengelle yli 70:n ruudun tutkimiseen.

Vesilintujen talvilaskenta on käynnissä – perjantai 11.1.
Laskennasta vastaava Leho Luigujõe kiittää VLS:n jäseniä aiemmasta panoksesta ja muistuttaa, että laskenta-aika on tammikuu 2008. Havaitut vesi- ja rantalinnut pyydetään ilmoittamaan lohkoittain. Karttoja ja yleistietoa osoitteessa http://www.eoy.ee/projektid/taliveelind.htm

Kierrätyspiste Muhussa – torstai 10.1.
Sõrvenkävijöille ja muillekin Saarenmaalla liikkuville tiedoksi, että paluumatkalla Muhun saarella, Liivan kylässä, Liiva Poodin takapihalla on asiallinen muovi- ja lasitavaran palautuspiste. Kaikki pullot ym. kelpaavat, ne lajitellaan paikalla ja kuitin voi vaihtaa Liiva Poodissa rahaan tai tavaraan.

Ruskouunilintu Pärnussa – keskiviikko 2.1.
Pärnussa Viron ensimmäinen talvihavainto ruskouunilinnusta Phylloscopus fuscatus. Saarenmaan rarikiurut olivat tänäänkin vielä paikalla.

Lyhytvarvaskiuru Saarenmaalla – tiistai 1.1.
Saarenmaan Lõu lahden rannalta eilen löytyneen arokiurun seurassa havaittiin tänään myös lyhytvarvaskiuru Calandrella brachydactyla. Uusi vuosi alkoi raririntamalla vauhdikkaasti!

2007


Arokiuru Saarenmaalla – maanantai 31.12.

Saarenmaan Lõu lahden rannalta löytyi tänään arokiuru Melanocorypha calandra, mahdollisesti uusi laji Virolle (epävirallisesti toinen havainto).

Atlastuki haettavissa – lauantai 22.12.
VLS:n Atlastukea haetaan lomakkeella, jonka toimittaa Hannu Juka. Hannun sähköposti-osoite on etunimi.sukunimi åt rastor.fi

Päiväretki Tallinnan Paljassaareen? – torstai 20.12.
Tallinna Linnuklubi kunnosti lintuharrastajien käyttöön Paljassaaren vanhan valonheitinrakennuksen. Katolta näkyy ympäröivä merialue laajalti. Ensimmäinen lintutornihan on ruovikon reunassa niemen keskellä.

H.Juka esitelmöi Tringassa – keskiviikko 19.12.
Tringa ry:n kokouksessa 3.1.2008 klo 18 kuullaan Hannu Jukan esitelmä ”Petolintuja ja muuta mukavaa – Saarenmaan Salmen kevät”. Kyseessä on eri tarina kuin VLS:n syyskokouksessa esitetty – käykääpä kokemassa.

Muutoksia hallituksessa – perjantai 23.11.
Vuodenvaihteessa aloittaa virkakautensa uusittu hallitus. Seuraa 10 vuotta luotsannut Matti Rekilä jättää tehtävänsä ja ruoriin asettuu uutena puheenjohtajana Matti Halttunen. Tulevan hallituksen muut jäsenet ovat Hannu Juka, Birgit Petrow, Jan Nordblad, Risto Lammin-Soila ja Timo Pettay.

VLS tukee pesimälinnuston kartoitusta v.2008 – tiistai 20.11.
Viron Lintuseura julistaa haettavaksi yhteensä 3.000 euron tutkimusmäärärahan toimikaudelle 2008. Kohteina ovat Viron lintuatlas (viimeinen kartoitusvuosi) ja käynnistyvä ”tikkametsä” -projekti. Tuki on tarkoitettu seuran jäsenille. Tarkemmat tiedot Seura -sivulla.

Viron ensimmäinen idänturturikyyhky – torstai 15.11.
13.11. löydettiin Virolle uusi laji, idänturturikyyhky. Käy katsomassa kuvia Tartu Linnuklubin tai Tarsigerin sivuilta.

Sõrvessä aavikkotasku – keskiviikko 29.10.
Lisää tarinaa Sõrven päiväkirjassa.

Viron RK tiedottaa – torstai 22.10.
Viron RK kokoontui 13.10. Kablissa ja ao. linkissä voit tutustua kokouksessa käsiteltyihin havaintoihin:
http://www.eoy.ee/yhing/hk/uudised/hk20071013.htm
Uusittu versio Virossa hyväksytyistä lajeista:
http://www.eoy.ee/yhing/hk/hk_koik20071013.pdf

Haapsalussa Ruusulokki – keskiviikko 17.10.
Vanha ruusulokki vieraili Haapsalussa lauantaina 13.10. Lintu viihtyi hetken Väikeviikissä ja siirtyi sitten läheiselle somerikkorannalle naurulokkien seurassa. Harvinaisuuden löysi taas Aivar Veide.

Talviretki – Sunnuntai 07.10.
Seuran talviretki taas itsenäisyyspäivän viikonloppuna 5.-9.12.2007 (lähtö keskiviikkona illalla, paluu sunnuntaina illalla). Totuttuun tapaan retki suuntautuu Väinämeren ympäristöön.
Ilmoittaudu Jan Nordbladille puhelimitse numeroon 0400–416652 / jan åt spidertech.fi.

Viron RK tiedottaa – Torstai 04.10.
Viron rariteettikomitean (RK) seuraava kokous pidetään 13.10 Kablissa ja käsittelyssä pääasiana ovat
v. 2006 havainnot, joista ei ole dokumenttikuvia/videoita. Pyydämme lisäksi Suomen lintuharrastajia lähettämään lomakkeita vanhoista havainnoistaan, koska niitä puuttuu todella paljon. Muistutamme huomattavasta erosta Suomen ja Viron RK:n lajilistassa, koska Virossa ei ole aluerariteettitoimikuntia (eikä
sellaisia tule). Ehkä myös tämän takia ovat monet jättäneet lähettämättä vanhoja jääkuikka-, arosuohaukka- ja isokirvis-lomakkeita.
Kaikki Viron hyväksytyt harvinaisuushavainnot löytyvät osoitteesta:
http://www.eoy.ee/yhing/hk_e.htm (engl.versio).
Yhteenvedot viimeisistä kokouksista löytyvät vironkielisinä
http://www.eoy.ee/yhing/hk.htm
Vain näistä linkeistä löytyvät ajantasaiset ja oikeat tiedot Viron harvinaisuuksista. Viimeaikona on tarkastettu uudelleen joitakin aiemmin hyväksyttyjä havaintoja niistä moni on hylätty puutteellisen dokumentaation vuoksi. Vanhoja havaintoja tarkastetaan myös tulevaisuudessa ja työtä riittää vuosiksi.

Seuran kokous – Keskiviikko 26.9.
Syyskokous pidetään lauantaina 10.11.2007 klo 14 alkaen.
Uusi kokoustila on Nuorisotalo Sandels osoitteessa Topeliuksenkatu 2. Ohjelmasta ilmoitetaan myöhemmin.

Seuran nettisivut – Keskiviikko 26.9.
VLSn sivuja herätellään henkiin, turkulainen Mikko Oivukka vastaa nyt päivityksistä. Uutisia, korjauksia, pinnalistojen muutoksia ja muita ideoita otetaan mielellään vastaan seuran jäseniltä. Niitä voi lähettää osoitteisiin jan åt spidertech.fi ja rlammins åt siba.fi tai puhelimitse.

Viron sää forecan sivuilla – Keskiviikko 26.9.
Tarkat sääennusteet Viroon löytyvät Forecan sivuilla http://www.foreca.fi/Viro/ennuste. Valittavissa 1-3 vrk ja 4-6 vrk ennusteet ja lisäksi täsmäsää paikkakunnittain.

Haapsalussa amerikanhaapana – Keskiviikko 26.9.
Aivar Veide löysi sunnuntaina 9.9 Haapsalun Tagalahdelta amerikanhaapanan, havainto on Viron 3. mikäli saa RKn hyväksynnän. Amerikaano oli parvessa sadan eurooppalaisen serkkunsa kanssa ja nähtävillä tunnin verran, minkä jälkeen parvi siirtyi hiukan pohjoiseen, sitä ei ole löytynyt myöhemmissä etsinnöissä. Läänemaan Linnuklubin sivuilla http://www.llk.ee/ on linnusta videoleike, josta näkyy, että peruspukuisen yksilön huomaaminen isosta parvesta vaatii tarkkuutta. Aivarin muita löytöjä tältä vuodelta ovat amerikantavi, isovesipääsky ja suippopyrstösirri.

Sõrven talkoot 28. – 29.7. – Maanantai 16.7.
Lintuaseman talkoot/kesäpäivät pidetään 28.-29.7. viikonloppuna. Ohjelmassa perinteistä talkoopuuhastelua ja nautitaan samalla Saarenmaan kesästä. Iltaisin otetaan rennommin, saunotaan ja grillataan. Ilmoittaudu mukaan asemanhoitajalle (puh. 040-7636982) tai email: late åt tarsiger.com Lisätietoja mm. kuljetuksista asemanhoitajalta. Tervetuloa kaikki !

Estonian Open la 18.8.2007 – Torstai 7.6.
XI Estonian Openin tarkemmat tiedot Estonian Open – sivulta.

Muutoksia hallituksessa 6.6.2007 – Keskiviikko 6.6.
Seuran hallituksessa taloudenhoitajan tehtävät ovat siirtyneet Hannu Jukalle 1.6.2007 alkaen. Hänen yhteystiedot ovat puh. 040-7291663 ja hannu_juka åt hotmail.com .

Kevätkokous 24.3.2007 – Tiistai 6.3.
Seuran kevät-/10-vuotisjuhlakokous lauantaina 24.3.2007. klo 14.00 alkaen. Kokouspaikka Poliisien kesäkodin päärakennuksessa Lauttasaaren Länsiulapanniemessä. Ohjelmassa Markus Varesvuon lintukuvia. Mahdollisuus ruokailuun. Kokouksen jälkeen lämpenee legendaarinen Poliisien majan rantasauna. Omat pyyhkeet mukaan. Varatkaa aika kalenterista ! Ajo-ohjeet ja lisätietoja tästä linkistä.

Kaksi muuttontarkkailuprojektia – Tiistai 6.3.
Kablin lintuasemalla pyritään tänä keväänä aukottomaan muutonseurantaa ja apua kaivataan.
Jos sinua kiinnostaa muutontarkkailu yhdellä Viron parhaista kevätmuuttopaikoista, ota yhteyttä Timoon ja varaa oma jakso (timo.pettay åt welho.com tai 040-5266064). Muutaman päivän apukin on tervetullutta. Erityisesti havainnoitsijoita kaivataan ajoille 10.-30.3., 23.4.-11.5. ja 21.5.-1.6. Majoitus lintuasemalla ei maksa havainnoitsijoille.

Salmen kevätmuutto-projekti 
Havainnointi alkaa maaliskuun alussa ja sitä jatketaan vähintään toukokuun puoliväliin saakka (mahdollisesti toukokuun loppuun). Projektin päämiehittäjänä toimii Timo Pettay, mutta lisähavainnoitsijoita kaivataan, ja etenkin huhtikuun jälkipuoliskolle, jolloin tapahtuu useiden mielenkiintoisten lajiryhmien (pedot, rastaat, kurki, pikkulinnut, kuovi ym.) päämuutto sekä toukokuulle. Lisätietoja Hannu Juka (040-729 1663) ja Timo Pettay (040-526 6064). Majoituspaikkana toimii Tehumardin Puhkekeskus, josta on kävely-/pyöräilymatka havaintopaikalle. Lisätietoja majoituksesta www.tehumardi.ee Seura osallistuu projektin majoituskustannuksiin.