eElurikkus

eElurikkus – uudet havainnot

Viron Lintuseura suosittelee tuoreiden havaintojen tallentamiseen Tarton yliopiston ylläpitämää järjestelmää nimeltään eElurikkus. Järjestelmään on tuotu VLS:n vanhat havainnot vuoteen 2010 asti ja sieltä voi hakea virolaisten ja suomalaisten tallentamia niin lintuhavaintoja, kuin muidenkin ryhmien havaintoja. Lintuhavainnot löytyvät päävalikosta ”vaatlused” tai ”observations” riippuen käyttökielestä.

Seura on tehnyt yleisohjeet havaintojen tallentamiseksi ja ne löytyvät täältä.

Systeemi on hieman erilainen kuin esimerkiksi tiira -havaintotietojärjestelmä, mutta käytön oppii pian. Hyviäkin ominaisuuksia löytyy kuten haku havainnoitsijan mukaan jne.

elukka

Laji.fi – vanhat havainnot (ent. Hatikka)

Suomessa luonnontieteellinen keskusmuseo pitää omaa järjestelmäänsä, mikä löytyy nykyään Laji.fi – sivuilta. Järjestelmä kokoaa havaintoja ympäri maailmaa ja sinne voi toki tallentaa myös omia Viron havaintojaan. Pääprinsiipi lienee kuitenkin se että tallentaa havaintonsa ja tallentaa ne vain yhteen järjestelmään.

Keskusmuseon järjestelmästä löytyy myös vanhat VLS:n ja muut tallennetut havainnot Virosta ja niitä voi sieltä selata hieman toisenlaisessa muodossa.

Harvinaisuushavainnot ja RK-lomake

Virossa harvinaisuushavaintoja tarkistaa Viron oma RK, Eesti Linnuharulduste Komisjon (HK), mikä toimii samoilla periaatteilla kuin Suomessakin. Kaikki harvinaisuuslistan alaiset havainnot pitää siis tarkistuttaa Virossa.

  • Lista tarkistettavista lajeista. (vanhentunut, ainakin cirmac ja regign eivät ole enää)
  • Lista hyväksytyistä havainnoista
  • RK-lomake löytyy täältä
  • Täytetty RK-lomake tulee lähettää osoitteeseen ”margus.ots(at)gmail.com”

Yhteenvetoja

  • Viron pesimäkannan viimeisin arvio vuodelta 2013
  • Viron pesimäkannan arvio vuodelta 2009