Rariliin

Rariliin on harvinaisuushavaintojen tiedottamiseen suunnattu järjestelmä (suomessa vastaavaa pitää Bongariliitto)

Sanomissa välitetään ajankohtaista tietoa massamuutoista, harvinaisista talvehtijoista sekä rariteeteista. Rariliiniin pääsee liittymällä Virossa toimivaan estbirdingiin (MTÜ Estbirding – jäsenmaksu 15€). 

Sanomat välitetään Telegram-sovelluksessa, jonka lataaminen vaatii ns. älypuhelimen käyttöä.

Liittyminen:

Lähetä sähköpostia Estbirdingille osoitteeseen ”paalmariliis at gmail.com” joko englanniksi tai viroksi, ja kerro että haluat liitty jäsenksi. Sähköpostissa tulee olla mukana puhelinnumero, joka liitetään järjetelmään. Jäsenmaksun maksamisen jälkeen sinut liitetään ryhmään.

Viestien vastaanottaminen ja lähettäminen on ilmaista ja käytetty kieli on joko viro tai englanti.

Lista ilmoitettavista lajeista löytyy täältä

galcri.jpg

Esimerkkejä viesteistä:

1) GAVADA 1 ad 9:15 Pöösaspea r NE

  • Muuttavien lintuja on vaikea tai mahdoton bongata ja niissä tarkempi paikka ei ole tärkeä
  • käytä virossa käyttössä olevia termejä kuten  muuttava = r, paikallinen = p,  ad = 1’’,  juv. = 1’, koiras= 1/ , naaras= /1 jne. 

2) CALACU 1 Haversi rannas sügaval joe suudmes kahlajaparves adrul toitumas kell 10 (video)

  • kun kyseessä on paikallinen lintu, on hyvä määritellä linnun tarkka paikka

3) ANSCAE 1 (tume vorm) suures BRALEU parves 02.05. kell 17 Matsalu mõisast idas põllul toitumas J.Smith &

  • Viestiin tulee automaattisesti lähettäjän nimi, mutta loppuun voi lisätä muut paikalla olleet tai mahd. linnun löytäjän nimen (mikäli se on tiedossa). Jos havainto ilmoitetaan jostain syystä myöhässä on havintoon syytä lisätä myös kuukausi.

4) GALCRI 1 Harilaiul Kiipsaare majaka juures luitel paigal kell 12:15-16:00 (foto)

  • Mikäli lintu on poistunut alueelta ja viesti lähetään jostain syystä myöhässä, on viestiin hyvä sijoittaa myös kellon aika jona lintu on ollut paikallisena.

5) Voimalik ANACAR kell 22:00 Pulgoja torni juures koos teiste partidega roo vahel ujumas.

  • Mikäli ei ole 100% varma määrityksestä, voi viestin paikallisesta linnusta lähettää myös muodossa ”todennäköinen” tai ”mahdollinen”. 
  • Harvinaisista pesimälajeista ei ilmoiteta tarkkaa paikkaa (esim. lapinpöllö, käärmekotka jne.) Jos laji ei häiriinny bongaamisesta (esim. Kuressaaren sepelsieppo) voi tarkemman paikan silloin myös ilmoittaa.

Suurharvinaisuuksista on syytä päivittää Rariliinin kautta myös linnun katoamisesta, uudelleen löytymisesta, vaihtaessa paikkaa, jäi paikalle yöpymään jne. – viestein.

Lisäksi kaikista ilmoitetuista harvinaisuuksia pitää tehdä tarvittavat RK-lomakkeet viimeistään vuoden loppuun mennessä!