Projektit

Viron lintuseura on osallistunut historiassa monelaisiin projekteihin ja pyrkii olemaan mukana niissä myös tulevaisuudessa. Seuraavia projekteja se on ollut tukemassa tavalla tai toisella.

spithamn1Põõsaspean muutonseuranta

2004- 2019-

Põõsapean niemi, suomalaisille tutummin Spithami, on Viron mantereesta luoteeseen työntyvä niemi, minkä editse virtaa, keväisin ja syksyllä, arktisille pesimäalueille muuttavia vesi- ja kahlaajalintuja. Niemen ohi muuttavat linnut näkyvät läheltä ja yleensä poikkeuksellisen hyvässä valossa.

Projektia on totetutettu Viron ympäristöministeriön tuella (SA Keskkonnainvesteeringute Keskus) usean eri vuonna, viiden vuoden välein, alkaen 2004 ja siinä on ollut mukana lukemattomia ihmisiä.

Viimeisimmän takseerauksen (2019) tuloksia ja kuvia voi käydä tutkimassa projektin sivuilta.

Aki Aintilan vuoden 2014 blogi aiheesta kertoo lisää kuvia ja tunnelmia päivittäisistä linnusta ja summista.

AAI-8970


opas1Luonto- ja linturetkiopas 

Nuoranen. T- Pettay. T 2016-17

Viimeistään vuoden 1992 jälkeen suomalaisten lintu- ja luontoharrastajien retkeily on suuntautunut aktiivisesti myös Suomenlahden taakse Viroon. Muutamasta kymmenestä satoihin retkeilijöihin kasvaneet retkeilijämäärät ovat kolunneet lukemattoman määrän paikkoja, paljon mielenkiintoisia ja sykähdyttäviä kohteita – ainakin suomalaisin silmin. Nyt noin 20 vuoden kuluttua ensimmäisistä retkistä, päätettiin koota kohdepaikka-aineistoa yksiin kansiin. Syntyi nettisivut ja kartat kohteista.

Projektin pääasiallisena tavoitteena oli tuottaa dataa retkeilemällä ja haastattelemalla henkilöitä, sekä koota ja selvittää, sekä viimekädessä tallentaa merkittävimmät ja mielenkiintoisimmat linturetkikohteet ja majoituspaikat Virosta. Ensivaiheessa projekti toteutetiin nettisivustona, mahdollisesti myöhemmin myös jossain muussa formaatissa. 

Viron Lintu- ja luontoretkiopas on 2016 perustettu aktiivinen sivusto ja sen tarkoituksena on edistää tietämystä Viron retkikohteista, sekä tuoda tunnetuksi lintuharrastusta Virossa, sekä virolaisen lajiston tuntemusta. Lisäksi se välittää ajankohtaista tietoa majoituspaikoista retkeilijöiden käyttöön. Projekti jatkuu toistaiseksi ja päivittyy osoitteessa https://vironretkiopas.net


sla0807 3552Peltosirkku- projekti 

Pettay. T 2015

Projektissa laskettiin Sõrven lintuasemalla syksyllä 2015 muuttavat peltosirkut ja aineistoa verrattiin aikaisempaan. On tiedetty jo pitkään että peltosirkun kannat ovat laskussa, mutta mistä se johtuu ja mikä sen aiheuttaa. Tutkimuksessa keskityttiin selvittämään mm. lajin kannan muutosta Virossa (Sõrven lintuasemalla), muuton ajoittumista sekä vuorokausirytmiä.

Lue koko esitelmä täältä.

 


tpiKablin muutonseuranta 

Pettay. T & monet  2002 alk.

Kablin kevätmuutto on kiehtonut suomalaisia lintuharrastajia jo vuosia. Havainnointi on ollut kuitenkin ajoittaista ja painottunut yleensä toukokuulle, jolloin Kablissa on nähty kuuluisaa hyönteissyöjien päivämuuttoa. Keväällä 2002 organisoitiin Kabliin jatkuvampi tarkkailu, jotta muuton määrä ja laatu paremmin selviäisivät. Nigulan luonnonsuojelualue tarjosi lintuaseman rakennuksen ilmaiseksi työntekijöiden käyttöön ja maksoi päivärahoja. Kevään harvinaisuuksia olivat kaksi jalohaikaraa, kaksi kyhmyhaahkaa, mustanmerenlokki, mehiläissyöjä ja maalle uusi laji ruostepääsky.

Lue vuoden 2002 yhteenveto täältä

Projektin takseeraus jatkuu viiden vuoden välein. Viimeisin jakso oli 2017 ja se jatkuu toistaiseksi.