Estonian open – kisanovelli


XI Estonian Open 20.8.2005

Taasiseseisvuspäev

Yhdennentoista Estonian Openin rallialueena oli koko Viro ja ensimmäistä kertaa osallistuvat joukkueet hajaantuivat retkeilemään laajalle alueelle eri puolille maata. Kaksi ryhmää aloitti idästä, yksi etelästä Häädemeestestä, yksi Pärnun seudulta ja yksi Hiidenmaalta muiden pysyessä luoteis- ja länsirannikolla.

Tyyni aamu ja aurinkoisen lämmin loppukesän päivä antoivat odottaa kovaa lajimäärää. Hyönteissyöjiä oli paljon ja petolintujen liike tavanomaista runsaampaa. Lisäksi metsästyskausi alkoi samana aamuna uskomattomalla paukkeella aiheuttaen vesilintujen ja hanhien edestakaisen lentelyn lahdelta toiselle. Niinpä purkutilaisuudessa jännitettiin Sampsa Caireniuksen johdolla uuden voittotuloksen syntymistä ja maagisen 200 rallilajin rikkoutumista. Ässiä huudeltiin eri puolilta maata aina Räpinasta Hiidenmaalle, mutta 199 havaitun lajin jälkeen joukkueet lopettivat vuoron perään, eikä 200 lajin rajapyykkiä vieläkään saavutettu. Ehkä ensi vuonna?

Päivän aikana havaittiin peräti kaksi etelään muuttavaa tammitikkaa (Dendrocopos medius), toinen aamulla Kablissa ja toinen puoli tuntia rallin jälkeen Avasteella. Kablissa muutti aamulla myös kaksi jalohaikaraa (Egretta alba) ja Dirhamissa maan luoteisnurkassa havaittiin kaksi nuorta punajalkahaukkaa (Falco vespertinus).

Rallin keskuspaikkana toimi Mihkli külalistemaja Haapsalun lähellä.
XI Estonia Openin järjestelyistä vastasi Risto Lammin-Soila, kiitokset!

Sampsa Cairenius